Het Makers Festival op 26, 27 en 28 november | Terugblik
Op 26, 27 en 28 november vond vanuit HUIS VOOR MAKERS de eerste editie van het Makers Festival plaats!
HUIS VOOR MAKERS is een initiatief van PRINS27 en richt zich op onafhankelijke makers & collectieven. Het is een thuis voor selfmade & educated creatieve kunstenaars, denkers en doeners. Makers die van nature ‘beyond boxes’ denken en de waarden en skills van de 21ste eeuw omarmen vinden bij HUIS VOOR MAKERS begeleiding op zowel artistiek als zakelijk niveau.
Heb je het festival helaas gemist? Of kon je er niet bij zijn? No worries!
Simone, Oumaima en Ana blikken terug en geven kort verslag van hun eerste indrukken. Lees het hieronder terug en geniet van de prachtige foto’s.
Fotografie: Lotte van Uittert en Liza Wolters
Vrijdag 26 November
De avond begon met ‘Dit gaat nergens over’ van Lien Cornelissen, een echte ‘one woman’ show. Van storytelling tot zang, Lien gaf ons een intiem kijkje in haar leven. Na een zwaar jaar voor haar, en vermoedelijk iedereen, gaf Lien ons de gelegenheid om onze emoties los te laten en elkaar vast te houden. Het was fijn om er even bij stil te staan, om te zien dat meerdere mensen het lastig hadden dit jaar. Dat was geruststellend. Lien’s zang en piano gaf een perfecte pauze tussen deze intieme momenten.
Move! was meer dan alleen een expositie, we kregen een uitgebreide kijk in de gedachtegang van Idris van Heffen. Zijn illustraties kwamen echt tot leven. De ruimte was gevuld met kleurrijke maar minimale kunstwerken. Zo voelde het bijna alsof je in zijn brein stapte. De minimale illustratie van de euromunt viel het meeste op. In een ruimte vol met kleurrijke illustraties, sprong deze naar voren.
Zaterdag 27 november
De zaterdag van het Makers Festival trapte af met een workshop storytelling van Shah Tabibi. Spelenderwijs wordt het publiek aan elkaar voorgesteld. Shah geeft vervolgens een voorbeeld van storytelling door zelf een verhaal te introduceren, waarna de groep zelf aan de slag mag. Na het oefenen in kleine groepjes krijgen de deelnemers de kans hun eigen verhaal te vertellen en onderling feedback te geven en te krijgen. Het resultaat? Een leerzame en inspirerende middag!
Aansluitend aan de workshop vertelde De Woordenvrouw haar verhaal in haar show ‘het Vuurteken’. Storytelling word hierbij afgewisseld met spoken word, waarbij we een inkijkje krijgen in Nineke’s onderzoek naar haar vrouwenlijn, de kracht die daaruit voortvloeit en haar beleving van de wereld. Kwetsbaar en krachtig tegelijk, heel knap.
Abdelkarim Elbaz wist met zijn intieme, kwetsbare stuk ‘Al Maktoub de hele zaal te raken. Zijn verhaal in combinatie met z’n spel en sublieme manier waarop hij gebruik maakt van het decor zorgde voor een ‘must-see’ show waarvan het eigenlijk zonde is om al te veel te verklappen. Na afloop zagen we de bezoekers ontroerd de zaal uitlopen, en wij herkenden diezelfde emotie bij onszelf.
Zondag 28 november
Alweer de laatste en derde dag van het Makers Festival in het Koorenhuis. Bij binnenkomst valt meteen de intieme huiskamersfeer op. De foyer is omgetoverd tot een warme en gezellige plek, waar je je meteen thuis voelt. Op het podium gaan kunstenaar Marilou Klapwijk en redacteur Rianne Zijderveld in gesprek. Host Khalid Amakran leidt het gesprek op een natuurlijke manier en stelt de juiste vragen om tot de kern te komen. Marilou leest een paar passages voor uit het boek ‘Het is jij of ik’. Het boek is een zoektocht naar het onherleidbare aspect van de ander. Een verwondering over de verscheidenheid aan perspectieven. Met een archief van beelden en teksten uit het (digitale) leven gegrepen, toont Marilou ons, juist nu, het waardevolle grijs.
Na de boekbespreking is er de mogelijkheid het boek te kopen en te laten signeren.
Na een korte break is het tijd om naar de theaterzaal te gaan. De dansvoorstelling ‘Between us’ van Sarah Huygens Jawla is een spannende en intieme mix van dans en tekst. Wij zien een korte fragment van 20 minuten uit de voorstelling. Twee vrouwelijke lichamen, op een leeg podium, fantastisch uitgevoerd door dansers Ro Verwey en Claudia Lantini, waar karakters elkaar ontmoeten. Hun persoonlijke verhalen vormen de basis van de performance. Wat gebeurt er tussen hen als ze bij elkaar intimiteit opzoeken? Zo vertellen na afloop beide dansers dat ze zich vooral hebben laten inspireren door kleuren, en hun persoonlijke verhalen.
Between Us heeft maker Sarah gemaakt vanuit haar liefde voor de vrouw, met speciale aandacht voor de LHBTIQA+ community waarbinnen zij zichzelf thuis voelt.
Dank aan alle acts en bezoekers die dit mede mogelijk hebben gemaakt.