Een kijkje in Het Koorenhuis | Transitie Cinema
“Film is een stuk gereedschap. Het is een manier om een verhaal te vertellen en mensen te verbinden.”
Thuis op de bank mistte Maarten Fonville mensen om de ervaringen en visie op documentaires mee te delen. Nu is hij voorzitter van de vrijwilligers stichting TransitieCinema en organiseert hij maandelijkse documentaire screenings in Het Koorenhuis en Concordia.
Hoe is TransitieCinema begonnen?
Maarten: “TransitieCinema is begonnen onder de paraplu van “Den Haag in Transitie” een grassroots platform dat zich bezighoudt met verbinding, innovatie en participatie in duurzame wijk- en buurtinitiatieven in Den Haag. “Den Haag in Transitie” vertoonde op dat moment elke week een documentaire.”
“In 2015 besloten we om dit te veranderen in maandelijkse documentaire screenings. Door de frequentie te verlagen, hadden wij meer tijd om inhoudelijker op de documentaires in te gaan. Zo ontstond, zoals die er nu nog steeds is, de Q&A als nagesprek bij de film. In de Q&A wordt een onderwerp uit de film met elkaar besproken. We nodigen mensen uit die bezig zijn met het onderwerp; bijvoorbeeld vanuit de wetenschap, een beleidsmaker of een maatschappelijke organisatie. Als de documentaire van een Nederlandse filmmaker is, dan nodigen we deze ook vaak uit voor het nagesprek. Buitenlandse filmmakers hebben we soms wel eens op een livestream.”
Voor wie is TransitieCinema?
“TransitieCinema is voor iedereen die zich interesseert in duurzame- en maatschappelijke vraagstukken. Binnen deze twee kernwaarden bieden wij een brede programmering aan verschillende soorten documentaires, zowel in onderwerp als stijl.”
“Door onze brede programmering en Engels als voertaal, zien wij dat er ook een breed publiek op onze screenings afkomt. We zien een mix van Nederlandse- en Internationale groepen. Daarnaast is TransitieCinema populair onder studenten en young professionals, maar ook onder de mensen die al meer op leeftijd zijn en tijd over hebben voor verdieping.”
Hoe wordt bepaald welke film er wordt gescreend?
“Iedereen in onze vrijwilligersgroep is vrij om een onderwerp aan te dragen voor een documentaire. We zoeken samen consensus over welke documentaires we gaan vertonen. Daarbij proberen wij er altijd voor te zorgen dat onderwerpen worden afgewisseld.”
“Ook proberen we vaak, met het onderwerp van de documentaire, een haakje te maken naar bijvoorbeeld een nationale dag. Zo hadden wij rond Valentijnsdag een documentaire over chocolade en rond internationale vrouwendag een documentaire over vrouwenrechten.”
Wat maakt TransitieCinema anders dan andere filmhuizen?
“Voordat wij een nieuwe screening van een documentaire bekend maken, willen we zeker weten dat een zogenaamde educatieve licentie voor de documentaire kunnen verkrijgen om deze niet-commercieel te kunnen vertonen. Waar onze documentaires vandaan komen is divers, uit Nederland en het buitenland. Niet per se gloednieuw, maar wel nog relevant, en regelmatig zelfs voor het eerst in Nederland vertoond.”
“Onze programmering concurreert dan ook niet met ticket-sales van andere filmhuizen, omdat wij echt ons eigen programma samenstellen. Wij zijn geen commercieel filmhuis en daardoor kunnen wij vrij vertonen zonder entreegelden te vragen.”
Waarom is Het Koorenhuis de meest geschikte plek voor TransitieCinema?
“Het Koorenhuis is een fijne plek voor TransitieCinema, omdat wij tijdens het opzetten van TransitieCinema opzoek waren naar een zaal voor ongeveer 100 man. Met 100 man, blijft de sfeer namelijk informeel genoeg om achteraf samen een Q&A te organiseren waarbij panelleden op persoonlijk niveau kunnen communiceren met het publiek.”
“Daarnaast is Het Koorenhuis goed bereikbaar in het centrum van Den Haag en kunnen we een (vegan) buffet aanbiedenin het café voordat de documentaire screening begint. De avonden van TransitieCinema, zijn momenten om mensen te ontmoeten, samen eten is hier een mooie start van.”
Elke maand vind zich in Het Koorenhuis of Concordia een documentaire screening plaats vanuit TransitieCinema. Houd onze agenda en socials in de gaten voor de aankomende documentaire screening.