Uitgelicht! iAfrica Film Festival in Concordia CC
Na een tumulteus en een onzeker jaar door de coronapandemie, organiseert stichting Yangambi van 14 tot en met 16 oktober de zesde editie van het iAfrica Film Festival (iAFF) met als thema Kracht van Afrika: Congo. Op 15 oktober vindt het programma plaats in Concordia CC.
Tijdens de zesde editie presenteert iAfrica Film Festival 5 speelfilms, 10 documentaires, 10 korte films, 2 animatiefilms, 1 concert, 1 dansvoorstelling en 1 tentoonstelling. Op 2 locaties in Den Haag: Filmhuis Den Haag en Concordia CC.
Met het iAfrica Film Festival bieden de oprichters Dady Kiyangi en Angélique Mbundu een platform voor makers uit Afrika en uit de diaspora. Zij willen op deze manier, via kunst en cultuur, een brug slaan tussen het Nederlandse publiek en het Afrikaanse continent. Rebranding Africa is de drijfveer van de oprichters: de blik van het publiek verbreden en scherp(er) stellen door de ogen van Afrikaanse makers.
Te vaak bestaat er nog een eenzijdig beeld over Afrika. Een beeld dat geen recht doet aan het Afrikaanse leven en de cultuur. Kunst en cultuur geven uiting aan opvattingen, ideeën, emoties, en zijn in Afrika onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Door Afrikaanse (film)makers een platform te bieden in Nederland draagt stichting Yangambi bij aan het creëren en ondersteunen van kennis over en verbondenheid met Afrika in Nederland.
Met de 6de editie van het filmfestival willen de oprichters de kracht van Afrika belichten opdat er meer bewustzijn ontstaat over wat het Afrikaanse continent bijdraagt aan de wereldwijde welvaart zowel op economisch als op cultureel gebied.
Elk jaar staat een land of regio centraal. Dit jaar is de keuze gevallen op Congo. Om precies te zijn de Democratische Republiek Congo. Met de filmselectie krijgt je meer inzicht over de geschiedenis, de cultuur en de economische inbreng van Congo. Er zullen ook films over andere landen worden vertoond. Naast film is ook een hedendaagse dansvoorstelling en een Q&A met een filmmaker.
Programma iAfrica Film Festival in Concordia CC |
15 oktober
Shorts 14.45 – 16.45 uur
Ulwenadle Lushile: meeting the tides (10 minuten)
Tijdens de Apartheid werd de Sokhulu-bevolking gedwongen de kustgebieden te verlaten en werd het hen verboden te vissen, hun traditionele bron van inkomsten. Mariene bioloog Tembisa Jordaan toont hoe Sokhulu-vrouwen de traditie van het duurzaam oogsten van mosselen weer voortzetten en doorgeven aan een jongere generatie. Shorts/10 min./Zuid-Afrika/ 2020/ Cineast: Tambisa Jordaan/Gesproken: Zulu/Ondertiteld: Engels.
Trailer
Brown Skinned Girl (13 minuten)
In een samenleving waar meisjes met een donkere huidskleur niet als mooi worden beschouwd, worstelt een jong Zuid-Afrikaans meisje om schoonheid in haar spiegelbeeld te zien. Tot ze besluit “Brown Skinned Girl AA Meetings” voor zichzelf te organiseren. Shorts/13 min./Zuid-Afrika/ 2019/ Cineast: Mona-Lisa Msime/Gesproken: Engels/Ondertiteld: Engels.
On the Road (9 minuten)
Vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs maken naam in een land dat nog steeds worstelt met het toelaten van vrouwen in typische mannenberoepen. Ze zijn een inspiratie voor de volgende generatie meisjes: gender mag geen belemmering zijn voor je carrière keuze en om jezelf te ontwikkelen. Shorts/9 min./Zambia/ 2021/ Cineast: Misheck Chiza Banda/Gesproken: Engels/Ondertiteld: Engels.
Trailer
Mother Nature (9 minuten)
Een jonge vrouw met een rijke fantasie beschildert haar lichaam met motorolie om een metaforische boodschap over te brengen over consumptie en de gevolgen ervan. Het is een eerbetoon aan de iconische beelden van de invloedrijke kunstenaars Kiripi Katembo en Julie Djikey. Shorts/9 min./DRC/Cineast: Maisha Maene/2021/ Geen dialoog.
Teaser
E’Ville
Welkom in ‘E’ville’, de afkorting van Elisabethville, totdat de stad in 1960 werd omgedoopt tot Lubumbashi. Filmmaker Nelson Makengo neemt de kijker mee op een introspectieve reis langs de verlaten ruïnes van een sportfaciliteit van de Gécamines-mijn. Het verhaal loopt op de beklijvende soundtrack van de laatste brief van Patrice Lumumba aan zijn vrouw Pauline, geschreven kort voor hij vermoord werd in E’Ville. Shorts/10 min./DRC/ Cineast: Nelson Makengo/2018/ Gesproken: Frans. Ondertiteld: Engels.
Bothale
Bothale lijdt aan een psychische aandoening en wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Hij maakt er nieuwe vrienden en samen maken ze plannen voor de toekomst. Shorts/35 min./Zuid-Afrika/2021/ Cineast: Reabetswe Moeti/Gesproken:Xhosa/Ondertiteld: Engels.
Trailer
Astel
Het is oktober, het einde van het regenseizoen in Fouta, een afgelegen gebied in het noorden van Senegal. Astel (13 jaar) zorgt samen met haar vader voor hun kudde koeien. Op een dag, midden in de woestijn, verstoort de ontmoeting tussen het jonge meisje en een herder het vredige dagelijkse leven tussen Astel en haar vader.
Shorts/24 min./Senegal/ Cineast: Ramata-Toulaye Sy/2021/Gesproken: Frans/Ondertiteld: Engels.
Teaser
Documentaire 17.30- 18.45 uur
Chico Rei Entre Nós
Chico Rei was een tot slaaf gemaakte Congolese koning die zichzelf en zijn onderdanen bevrijdde in de 17de eeuw in de Braziliaanse mijnstad Ouro Preto. Zijn verhaal is het startpunt om de verschillende echo’s van de slavernij in het huidige leven van de Afro-Brazilianen en hun beweging van zelfbevestiging en vrijheid vanuit een collectief perspectief te begrijpen. In culturele verenigingen vieren ze de positieve aspecten van hun verleden waaruit ze kracht en hoop putten.
Documentaire/ 95 min./Brazilië/ Cineast: Joyce Padro/2020/ Gesproken: Portugees. Ondertiteld: Engels.
Trailer
Dansvoorstelling 19.00 uur
Guilherme Duarte
Guilherme Duarte is dancer/choreographer and painter, born in Salvador, Brazil. He started his dance education at Universidade Federal da Bahia, from where he moved on to the Escola Criativa do Olodum, picking up Modern Dance, Afro Dance, Modern, Ballet between 1992 – 1998 respectively. Guilherme’s ability to stylistically combine several genres of dance took him as far as completing a Ballet course at the Advanced Dance Academy in 2006. This educational background was only a stepping stone towards building a formidable repertoire in a short amount of time. The last decade of Guilherme’s career has since been characterized in many roles as a dancer, choreographer and director. In 2012, he co-founded the Afro-Brazilian dance company, Amandla Danca Teatro. Since 2007, he has been a cast member of the world-renowned production, Lion King and has graced stages with this production in Germany, Brazil and currently in The Netherlands.
KLIK HIER VOOR TICKETS
Shorts | Reguliere prijs 11.00 euro
CJP/studentenkorting 9.00 euro
Documentaire + dansvoorstelling: 16.00 euro
CJP/studentenkorting: 14.00 euro
Dagkaart: 25.00 euro
CJP/studentenkorting: 23.00 euro